17. 11. 2020

4 spôsoby, ako zlá akustika negatívne ovplyvňuje vaše podnikanie

Akustika je jednou z vecí, nad ktorou sa nezamýšľate až do chvíle, kým sa neocitnete v miestnosti, kde je naozaj veľká ozvena. Už ste určite niekedy boli v reštaurácii, kde ste sotva počuli samého seba, nie ešte priateľa, ktorý sedel oproti vám. Alebo, naopak, ste už určite boli v priestore, kde sa ľahko prenášal zvuk a počuli ste všetky súkromné rozhovory v miestnosti. Tieto situácie môžu mať na veľmi negatívny dopad na vaše podnikanie a efektívne fungovanie vašej firmy.

Zvuk nie je vizuálny, takže je pre podnikateľov často ťažké rozpoznať, že má ich podnikanie akustické problémy. Keby zhaslo svetlo alebo presakovalo potrubie, všimli by ste si to hneď. Ale s akustickými problémami to tak býva zriedka a podnikatelia často bojujú s problémami mesiace, kým sa akustika upraví. Ako negatívne ovplyňuje zlý akustika vaše pracovisko?

1. Výkon na pracovisku klesá

Väčšina ľudí má určité preferencie o zvuku v miestnosti, kde sa pracuje. Počúvanie mixu rozhovorov, hudby a všeobecnej symfónie kancelárskych zvukov je pre väčšinu pracovníkov kancelárie zvyčajne zlé. Ruší to sústredenosť na prácu a pracovný výkon vplyvom zlej akustiky klesá. Odhaduje sa, že produktivitu pri intelektuálnej práci môže zlý zvuk v miestnosti znížiť až o dve tretiny.

2. Problémy v komunikácií

Či už dávate zamestnancovi pokyny, alebo sa snažíte prezentovať v zasadacej miestnosti, dobrá akustika vám môže jedine pomôcť. Keď ste v miestnosti s ozvenami hluku, môže byť pre vaše publikum ťažké počuť vás a ešte ťažšie rozumieť vám. Mozog poslucháčov sa musí dvojnásobne sústrediť, pretože potrebuje odfiltrovať okolitý zvuk a spracovať váš hlas a informácie, ktoré podávate. Rozptýlenie zlou akustikou môže spôsobiť, že zamestnanec vás nepochopí správne.

3. Ohrozené zdravie

Pre tých, ktorí pracujú v mimoriadne hlučných prostrediach, ako sú call centrá alebo reštaurácie, môže zlá akustika skutočne poškodiť ich zdravie. Aj v kancelárii môže byť zvuk škodlivý, pretože zvuk v nesprávnej hladine dokáže zmeniť naše srdcové frekvencie, dýchacie vzorce, hladinu stresu, spôsobuje únavu a ovplyvňuje pozornosť. To sú pomerne vážne dôvody, pre ktoré by ste sa určite mali zamyslieť nad kvalitou zvuku vo vašej firme.

4. Ochrana osobných údajov

Aj ochrana citlivých osobných údajov môže byť vážne narušená v prostredí so zlou akustikou. Predstavte si, že ste v právnickej kancelárii a počujete intímne podrobnosti prípadu, o ktorom sa diskutuje hneď vedľa. Teraz si predstavte, že zamestnanec musí s vami hovoriť o osobnej záležitosti a kvôli zlému zvuku ho počuje celá kancelária. Môže to byť veľmi nepríjemné, ak by vám takto unikli napríklad citlivé osobné informácie alebo prístupové údaje.

Zlá akustika môže narobiť vášmu podnikaniu veľké problémy, ktoré môžu dokonca viesť k strate zamestnancov. Kontaktujte náš tím a my vám pomôžeme zvuk vo vašej kancelárii vylepšiť.