11. 06. 2021

Ako zastaviť ozvenu u vás doma?

Ozvena je ako bumerang. Je to zvuk, ktorý sa neskôr vráti tam, odkiaľ pochádza. Môžete ju počuť na horách, ale aj doma. Práve tam vás môže potrápiť. Existuje však jednoduché riešenie. Najprv si však vysvetlíme, čo je to ozvena a ako vzniká.

Názov „echo“ (ozvena) pochádza z gréckej legendy. V tom príbehu prekliala Héra (manželka boha Dia) horskú vílu menom Echo, aby musela opakovať iba to, čo jej bolo povedané.

Ako vzniká ozvena?

Keď zvuk šíri vzduchom, ako zvuková vlna a zasiahne tvrdý rovný povrch (napríklad kachličková stena v kúpeľni), väčšina zvuku sa odrazí späť a vráti sa, avšak trochu slabšia ako pôvodný zvuk. Voláme to dozvuk. Možno aj preto si ľudia radi spievajú v sprche, zvuk tam znie inak.

Aby sme dostali skutočne dobrú, silnú ozvenu, ktorá znie rovnako, ako pôvodný zvuk, potrebujeme veľmi veľkú kúpeľňu alebo iné veľmi veľké miesto s tvrdými stenami – napríklad údolie hôr. Prečo? Pretože chvíľu trvá, kým zvuk naberie silu vráti ako ozvena. Ak nie je veľký priestor, zvuk, ktorý sa vráti, sa zmieša s pôvodným zvukom a vy počujete dozvuk.

Prečo sa v novostavbe ozýva viac ako v starom dome?

Ak je dom prázdny alebo slabo zariadený, má viac tvrdých povrchov na odrážanie zvuku. Prázdne steny umožňujú zvuk prenášať celým domom. Drevené podlahy a dlaždice poskytujú tvrdý povrch na odrážanie zvukových vĺn. Moderné materiály v novostavbách podporujú ozvenu. Po zariadení sa tento problém pravdepodobne vyrieši alebo zmierni.

Staré domy majú sadrové steny a kobercové podlahy, zvuk je tam absorbovaný niektorými materiálmi viac ako pri novostavbách a preto je tam aj bez zariadenia menšia ozvena. Pri stavbe domu by mala byť aj izolácia vo vnútri stien. Tá zmierňuje odrážanie zvuku.

Ako zastaviť ozvenu u vás doma?

Riešením je jednoznačne potlačenie ozveny použitím akustických materiálov. Ak pridáte do svojho zariadenia koberce a závesy, budú pohlcovať časť ozveny. Hoci úpravy zariadenia môžu pomôcť, pravdepodobne budete potrebovať profesionálne odhlučnenie. Každý dom je iný a pri ozvene neexistuje univerzálne riešenie. Kontaktujte nás a navrhneme riešenie na mieru.