21. 02. 2021

Bývate v hlučnom meste? Nemusíte sa sťahovať, existuje jednoduchšie riešenie.

Vo väčšine prípadov znamená mestský život aj hlučný život. Hluk dopravy, rachotenie stavieb, alarmy, ľudia prechádzajúcich okolo vášho okna… Ľudia žijúci v centre mesta sú vystavený nebezpečnej hladine hluku a vôbec si to neuvedomujú.

OSN odhaduje, že do roku 2030 bude v meste žiť 60 percent svetovej populácie. Je dôležité začať vnímať mestský hluk ako možné riziko zdravia. Ak bývate na rušnej ulici, s najväčšou pravdepodobnosťou ste denne vystavený hluku na úrovni okolo 70 dB, často aj viac.

Prechádzajúca siréna má cca 120 dB a hluk z motoriek sa pohybuje okolo 95dB. Sú to klasické zvuky mesta, ktorým sa vyhnúť nedá. Ak ste tomuto hluku vystavení často, môže to byť naozaj nebezpečné, nakoľko počúvanie zvuku nad 85 decibelov môže zapríčiniť dočasnú alebo trvalú stratu sluchu. Mnoho ľudí vystavených hluku trpí tinnitom, neustálym zvonením v uchu.

Hluk z mesta môže byť príčina vašich problémov so spánkom.

Vaše uši zachytávajú zvuky aj počas spánku a posielajú ich do mozgu na “spracovanie”. Ak spíte v hlučnom prostredí, váš spánok bude menej kvalitný, pretože mozog sa bude venovať zvukom okolo. Poruchy spánku môžu mať za následok depresie, úzkosti alebo cukrovku.

A to nie je všetko. Dlhodobé vystavenie hluku môže zapríčiniť uvoľňovanie stresových hormónov, zvýšiť srdcovú frekvenciu a krvný tlak. To môže urýchliť nástup kardiovaskulárnych chorôb alebo dokonca zapríčiniť mozgovú príhodu.

Riešením je odhlučnenie bytu.

Ak vás trápi hluk z mesta, kde žijete, nemusíte sa sťahovať. Existuje aj jednoduché riešenie v podobe profesionálneho odhlučnenia bytu. Nechajte si profesionálne odmerať hluk vo vašom mestskom byte. Následne získate hodnoty hluku pre stanovenie optimálneho riešenia akustickej zvukovej izolácie vo vašom byte. Ak zistíte, že hladina zvuku je nebezpečná, riešením môže byť odhlučnenie bytu. Dôkladné odhlučnenie stien, stropov, podláh dokáže vytvoriť z vášho bytu tichú oázu.

Ak ste už urobili úpravy interiéru pre odhlučnenie a stále vás ruší hluk, problémom môžu byť nekvalitné dvere. Zvukovo izolačné dvere sú jedným z dôležitých riešení pri odhlučnení interiéru.