14. 05. 2021 - Všetko

Je zvuk bieleho šumu bezpečný pre bábätká?

Má vaše bábätko problém so spánkom? Keď sa zdá, že na spánok nič nefunguje, alternatívnym riešením môže byť obľúbený biely šum. Bábätku pripomína zvuky, ktoré pozná z maternice a upokojí ho to. Aj keď biely šum môže pomôcť vášmu dieťaťu zaspať, existujú určité potenciálne následky.

Biely šum. To sú monotónne zvuky, ktoré maskujú iné rušivé zvuky prostredia. Dobrým príkladom je zvuk dažďa alebo vysávača. Biely šum pomáha dospelým aj bábätkám prehlušiť zvuky okolia, upokojiť sa a zaspať. Na trhu existujú špeciálne prístroje a aplikácie, ktoré vytvárajú biely šum, a sú určené na použitie pre deti.

Výhody bieleho šumu pre bábätká

  • Bábätká môžu byť schopné rýchlejšie zaspať s bielym šumom v pozadí.
  • Biely šum môže blokovať hluk v domácnosti, napríklad starších súrodencov.
  • Niektoré dojčenské prístroje s bielym šumom majú nastavenie srdcového rytmu napodobňujúce matku, čo môže byť pre novorodencov upokojujúce.

Najviditeľnejšou výhodou bieleho šumu pre deti je skutočnosť, že im pomáha  zaspávať. Ak zistíte, že vaše dieťa má tendenciu zaspávať v rušnom prostredí mimo času pravidelného spánku, mohlo by pozitívne reagovať práve na biely šum. Vaše bábätko bolo v maternici obklopené hlukom, takže úplne tiché prostredie nie je, paradoxne, pre spánok novorodenca najvhodnejšie.

Nevýhody bieleho šumu pre deti

  • Stroje s bielym šumom môžu prekročiť odporúčané limity hluku pre deti.
  • Bábätká môžu byť závislé na strojoch s bielym šumom, aby mohli zaspať.
  • Nie všetky deti dobre reagujú na biely šum.
  • Potenciálne vývojové problémy spôsobené bielym šumom

Napriek všetkým výhodám, biely šum nie vždy ponúka pokoj a ticho bez rizika.
Je dôležité si dať pozor na to, aby biely šum neprekročil odporúčané limity hluku, ktoré sú stanovené na 50 decibelov. V prípade, ak dosahujú vyššie hodnoty, môže spôsobiť vývojové problémy u detí. Jedná sa najmä o problémy so sluchom, ale aj problémy s rečou a porozumením.

Pediatri odporúčajú, aby boli všetky prístroje s bielym šumom umiestnené najmenej 1,5 m od postieľky vášho dieťaťa. Tiež by ste mali udržiavať hlasitosť na prístroji pod maximálnou úrovňou hlasitosti.

Je dôležité si uvedomiť, že biely šum nefunguje u všetkých detí. Každé dieťa je iné, pokiaľ ide o spánkové potreby, takže biely šum by mohol byť nakoniec pokusom a omylom. Ak sa rozhodnete vyskúšať biely šum, uistite sa, že to robíte bezpečne.