12. 08. 2021

Miesto, ktoré je naozaj potichu. Miestnosť v sídle spoločnosti Microsoft je najtichším miestom na svete.

V roku 2015 Microsoft postavil najtichšie miesto na Zemi. Aj keď to pôsobí ako svätyňa meditácie, len málokto vydrží v najtichšej miestnosti dlhší čas. Absolútne ticho sa tu postupne zmení na neznesiteľné zvonenie v ušiach. Miestnosť umiestnená v sídle spoločnosti Microsoft v Redmonde vo Washingtone je známa ako komora bez ozveny. Ticho v tejto miestnosti je doslova ohlušujúce.

Aké to je byť v najtichšej miestnosti na svete?

Aj keď si občas určite želáte uniknúť do ticha, táto miestnosť vám blažený pocit neprinesie. Po niekoľkých minútach počujete tlkot vlastného srdca. Vydržte to trochu dlhšie a budete počuť, ako vám tečie krv v žilách a vŕzgajú kosti.

Vo vnútri je nameraná hladina hluku v mínusových decibeloch: -20,3 dB, čo je 20,3 decibelov pod prahom ľudského sluchu. Pre predstavu: pokojné dýchanie má hodnotu hluku 10 dB v normálnej miestnosti a šepot má hodnotu 30 dB.

Betónový bunker je v súčasnosti držiteľom Guinnessovho rekordu v najtichšom mieste na svete po tom, čo mu bol udelený titul z inej komory v Minneapolise, kde je hlučnosť -9,4 decibelov.

Na čo slúži najtichšia miestnosť na svete?

Ako väčšina bezodrazových komôr, aj tichá miestnosť spoločnosti Microsoft slúži na testovanie zvukového zariadenia a elektronických zariadení. Technický gigant ho používa na analýzu kliknutí a hukotov nových počítačových zariadení, mikrofónov, slúchadiel a reproduktorov.

Dokonalé odhlučnenie

Izolovaná komora, umiestnená na vrchole radu pružín tlmiacich vibrácie, je obklopená šiestimi vrstvami betónu a ocele, ktoré pomáhajú zablokovať všetok zvuk z vonkajšieho sveta. Kliny zo sklenených vlákien pokrývajú podlahu, strop a steny a rozbíjajú zvukové vlny skôr, ako majú šancu sa rozozvučať späť do miestnosti. Nuž. O takejto úrovni odhlučnenia sa ešte máme čo učiť. Na bežné odhlučnenie priestorov sme však experti. Vyskúšajte nás.

 

 

Zdroj: CNN, Design MILK