23. 07. 2021

Najhlasnejší zvuk, ktorý kedy zaznel

Najhlasnejší zvuk v zaznamenanej histórii pochádza zo sopečnej erupcie na indonézskom ostrove Krakatoa. Hlučná erupcia nastala 27. augusta 1883 o 10.02 h. Výbuch spôsobil zrútenie dvoch tretín ostrova a vytvoril vlny tsunami vysoké až 46 m. Výbuch bol údajne počuť vo vzdialenosti 4800 km, kde ľudia zvuk opísali ako „paľbu z blízkej lode“.

Plynárne Batavia (severná Jakarta), 160 km od zdroja, zaznamenali nárast hladiny akustického tlaku o viac ako 8,5 kPa, čo zodpovedá 172 decibelom. Zvuková tlaková vlna obletela zemeguľu celkovo sedemkrát počas nasledujúcich piatich dní.

Nárazová vlna zvuku môže byť nebezpečná

Pri 194 dB sa energia v zvukových vlnách začne deformovať a vytvoria medzi sebou úplné vákuum. Zvuk sa už nepohybuje vzduchom, ale v skutočnosti spolu s ním tlačí vzduch a vytvára tlakovú stenu pohybujúceho sa vzduchu. Toto sa nazýva nárazová vlna a práve v tomto okamihu sa „zvuk“ stáva fyzicky vnímateľnou a možno nebezpečnou silou.

Erupcia na ostrove Krakatoa z roku 1883 je považovaná za najhlasnejšiu udalosť, akú ľudstvo zažilo a zaznamenalo. Vyvolala po celom svete nárazovú vlnu, ktorá sa šírila do všetkých svetových strán a zabila odhadom 36 000 ľudí.

Sopka sa nachádza medzi Jávou a Sumatrou v Indonézii a jej výbuch bol nameraný o hluku 174 decibelov 100 míľ od zdroja. Môžete tak odhadnúť, že intenzita zvuku pri zdroji bola až na úrovni 310 decibelov. To je o 1021 silnejší zvuk ako hluk zo zbíjačky.

Prírodu a hluk, ktorý tvorí, nedokážeme ovplyvniť. No dokážeme odhlučniť váš byt a vytvoriť z neho tiché a pohodové miesto. Kontaktujte nás.