07. 08. 2021

Poznáte najtichšie zvieratá na svete?

Nie všetky zvieratá vydávajú zvuky. Minimálne nie zvuky, ktoré sú počuteľné ľudským uchom. Poďme sa pozrieť na to, ktoré zvieratá sú najtichšie na svete a prečo ich nepočujeme.

Prečo sú najtichšie zvieratá potichu?

Väčšina najtichších zvierat patrí do kategórie jednoduchých tvorov, ktoré nemajú mozog. To znamená, že nie sú schopné produkovať žiadnu formu komunikácie a nepotrebujú ani zvuky. Patria sem napríklad medúzy a morský ježkovia.

Mnohé zvieratá nekomunikujú zvukmi, pretože na to nemajú vyvinuté orgány. Chýbajú im hlasivky alebo hrtan. Na komunikáciu zvyčajne používajú dotyk a chuť. Veľmi dobre cítia vibrácie, ktoré ich varujú pred nebezpečenstvom. Takto to majú napríklad červy.

Ani ryby nemajú hlasivky. Možno vás to prekvapí, no napriek tomu nepatria k najtichším zvieratám na svete. Zvuky rýb sa dajú charakterizovať ako cvrlikanie alebo chrčanie. Používajú ich na komunikáciu strachu, bolesti alebo vyjadrenie dominancie. Biológovia dokázali tieto zvuky zaznamenať pomocou podvodných mikrofónov.

Najtichšou morskou rybou je žralok. Pri love dokážu plávať bez akéhokoľvek zvuku. Medzi žralokom vo vode nie je takmer žiadne trenie, môžu plávať super rýchlo a naozaj potichu. Vďaka tomu sa potom iné zvieratá nikdy nedozvedia, že sa k nim blíži žralok.

Medzi najtichšie zvieratá na svete patria aj slimáky. Dalo by sa povedať, že sú rovnako tiché ako pomalé a jediný zvuk, ktorý možno môžete počuť je sťahovanie ich tela do ulity.
Kedy ste však naposledy naposledy počuli, ako sa plazí slimák?

Najtichšie zvieratá na svete:

  1. Medúza
  2. Slimák
  3. Motýľ
  4. Krab
  5. Morský ježko
  6. Červík
  7. Hviezdica
  8. Morská sasanka
  9. Mušľa
  10. Žralok