30. 07. 2021

Prečo je búrka taká hlučná?

Leto a búrky z tepla k sebe neodmysliteľne patria. Ak vás zaujíma, ako vzniká hrom a prečo je búrka taká hlučná, odpoveď nájdete o pár riadkov nižšie.

Hrom je hlasný zvuk, ktorý vydáva blesk. Blesk je dôvodom, prečo počujeme hrom. Blesk je veľmi horúci. Je päťkrát teplejší ako povrch Slnka. Pri vzniku náhle ohrieva vzduch až na 99 °C. Blesk zohrieva vzduch okolo seba tak rýchlo, že sa rozširuje veľmi rýchlo. Keď niečo zohrejete, zväčší sa – roztiahne sa. Vzduch okolo blesku sa rozpína ​​tak rýchlo, že vo vzduchu spôsobí nárazovú vlnu. Tá nárazová vlna je hrom, ktorý počujete.

Nie vždy blesk vytvára hromy. V apríli 1885 zasiahlo počas búrky Washingtonský pamätník päť bleskov, napriek tomu nebolo počuť žiadny hrom.

Prečo je hrom taký hlasný?

Je to preto, že množstvo elektrickej energie, ktorá prúdi z oblaku do zeme, je také obrovské a silné. Predstavte si to ako veľmi veľký vodopád elektriny.

Čím hlasnejší zvuk počujete, tým bližšie ste k blesku. Svetlo cestuje vzduchom oveľa rýchlejšie ako zvuk. Preto niekedy najskôr uvidíte blesk, a potom o niekoľko sekúnd počujete hrom. Ak vidíte blesky a okamžite počujete hrom, potom sú blesky veľmi blízko vás. Hrom je vo všeobecnosti považovaný za nízky zvuk a dosahuje cca 20 až 80 Hz, všetko v závislosti od vzdialenosti búrky od vás.

Mimochodom, vedeli ste, že hrom nie je počuť iba počas búrky? Počuť hrmenie, keď sneží, je neobvyklé, ale nie zriedkavé.

Hrom môže poškodiť váš sluch

Vnútorné ucho človeka sa začína poškodzovať pri 90 decibeloch po dobu 1 hodiny. No pri 120 – 150 – 180 dB sa ucho poškodzuje okamžite. Hrom dosahuje úroveň okolo 120 dB, no ak blesk udrie len niekoľko desiatok metrov od vás – a ešte je pozitívne nabitý, hladina zvuku sa môže vyšplhať aj nad 150 dB.

Preto by ste búrku mali sledovať z bezpečia vášho domova. Okrem toho, že vám nehrozí riziko zasiahnutia bleskom, dom má zvukovoizolačné vlastnosti a chráni váš sluch. Nepodceňujte ani profesionálne odhlučnenie domu. Môžete si tam užívať tichý spánok, zatiaľ čo vonku bude zúriť hlučná búrka.