29. 01. 2021

Prečo sú zvuky dažďa relaxačné?

Už v minulosti ľudia používali zvuky dažďa, aby im pomohli zaspať. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sú zvuky dažďa také upokojujúce? Prečo pri zvuku dažďových kvapiek lepšie spíme?

Zvuk dažďa nám pomáha rýchlejšie sa uvoľniť a zaspať. Pre väčšinu z nás je veľmi ťažké zobudiť sa, keď vonku prší. Určite ste to zažili tiež – je chladné počasie, vonku prší a vy sa chcete celý deň váľať v posteli. Dokazujú to aj vyhľadávania v Google. Množstvo ľudí hľadá výrazy „Milujem zvuk dažďa na plechovej streche“ a „Milujem zvuk dažďa v noci“ .

Ale prečo tak veľmi milujeme zvuk dažďa?

Jeden z dôvodov, prečo milujeme dažďové zvuky, je možné spojiť s našou potrebou maskovať rušivé zvuky v noci. Pretože „biely šum“ je jedným z najlepších spôsobov, ako prekryť hluk, ktorý nám často bráni v spánku. Dažďové kvapky sú hudbou pre naše uši. Dážď zvyčajne prekrýva všetky ostatné zvuky a umožňuje nám sústrediť sa na monotónne zvuky.

Okem hluku z vonku, nás v noci často rušia vlastné myšlienky. Priznajte sa, aj vy určite pred spaním myslíte na tisíc vecí. Efekt bieleho šumu z dažďa umožňuje mysli fixovať myšlienky iba na zvuk dažďa. Preto počas daždivej noci ľahšie zaspíte.

Ďalší dôvod, prečo sú zvuky dažďa také upokojujúce je, že nám pripomínajú lono. Od okamihu počatia sme všetci v lone obklopení vodou. Zvuk dažďa môže podvedome pôsobiť ako upokojujúca zložka. Akoby ste sa vrátili v čase a opäť boli bábätko.

Existuje aj vysvetlenie, ktoré súvisí so zvukmi dažďa na určitých vlnových frekvenciách. Tieto periodické vibrácie, ktorých frekvencia je počuteľná priemernému človeku, môžu vo svojej podstate spôsobiť relaxáciu mysle. Pomáhajú tiež uvoľniť stres. To je možno vysvetlenie, prečo sa pri zvuku dažďa uvoľníme a náš mozog jednoduch “vypne”.

Niektorí ľudia majú tendenciu spájať padajúci dážď aj s romantikou. Existuje mnoho piesní o „milovaní v daždi“. Spojenie medzi romantikou a dažďom môže byť tiež dôvodom na to, aby ľudia milovali zvuk neustále padajúcich dažďových kvapiek.

Dobrá správa je, že už nemusíte čakať na dážď. V ponuke je veľa aplikácií, ktoré simulujú dážď a produkujú „biely šum“ alebo iné relaxačné zvuky. Užívať si relax pri zvukoch dažďa tak môžete každú noc. Ak vás pri spánku ruší hluk z ulice alebo od susedov, nemusíte sa spoliehať na pokojný spánok vďaka dažďu. Využite odhlučnenie bytu.