25. 11. 2020

Škodia hlučné reštaurácie sluchu?

Mnoho kaviarní a reštaurácií, ktoré navštevujete každý deň, sú hlučné miesta. Vďaka rozhovorom ľudí, hudbe v pozadí a zvuku rachotiacich tanierov vychádzajúcich z kuchyne môžu byť moderné reštaurácie až príliš hlučné pre náš sluch. V preplnenej reštaurácii môže byť ťažké počuť aj to, čo povedali vaši prísediaci za stolom a možno ste sa už niekoľkokrát pristihli, že musíte zvýšiť hlas, aby vás bolo počuť. Sú hlučné reštaurácie škodlivé pre sluch?

Prečo sú reštaurácie také hlučné?

Navrhovanie priestoru s dobrou akustikou je časovo náročné a stavebné materiály, ktoré pohlcujú zvuk, sú nákladnejšie, a tak sa na nich pri stavbe priestoru jednoducho šetrí.

Ďalším dôvodom, prečo sú reštaurácie také hlučné, je fakt, že dekorácie, ktoré môžu tlmiť zvuky, ako sú koberce, tapisérie, ťažké závesy alebo obrusy, vyšli v posledných rokoch z módy v prospech elegantnejších vzorov a minimalizmu. Priemyselné priestory s vysokými stropmi a minimálnou výzdobou môžu byť trendy, ale robia priestor ešte hlasnejším.

Posledným dôvodom je marketing. Majitelia reštaurácií chcú, aby ich miesto žilo a prinášalo zákazníkom pozitívne pocity a príval energie. To všetko chcú docieliť aj hudbou. Vďaka príjemnému hudobného podmazu sa reštaurácia zdá živšia a zaujímavejšia. Okrem toho, hudba zabezpečuje zákazníkom aj určitú mieru súkromia pre ich rozhovory a snaží sa zakryť nepríjemné zvuky cinkajúceho príbora a tanierov.

Hluk v reštaurácii škodí zdraviu

Nielen, že je hluk v reštaurácii nepríjemný, ale v skutočnosti môže byť zdraviu nebezpečný a hlučné reštaurácie škodia sluchu. Veľmi hlasné miesta môžu byť pre sluch natoľko dráždivé, že vám môžu spôsobiť až bolesť. Mnoho reštaurácií má hladinu hluku, ktorá dosahuje až 85 decibelov. Dlhodobé vystavenie zvukom tejto hlasitosti môže spôsobiť stratu sluchu.

Ako vyriešiť nebezpečný hluk v reštaurácii?

Ideálne riešenie je prerobenie priestoru spojené s odhlučnením na kľúč. Najmite si profesionálnu spoločnosť, ktorá zastreší celý proces odhlučnenia reštaurácie – od meraní hluku až po realizáciu na mieru.

Aby ste chránili sluch svojich zamestnancov a zákazníkov v reštaurácii, zvážte, či do priestoru pridáte koberce, obrusy a závesy, ktoré čiastočne absorbujú zvuk, a tiež môžete aspoň trochu stíšiť hudbu na pozadí.