13. 04. 2021 - Všetko

Top 8 najhlasnejších zvierat

Ak si myslíte, že sú niektorí ľudia príliš hluční, počkajte, kým si niečo prečítate o zvieratách. Normálny ľudský výkrik je okolo 70 decibelov. Zvuk nad 120 decibelov môže byť fyzicky bolestivým. Existuje veľa zvierat, vtákov a dokonca aj hmyz, ktorý dokáže vydávať oveľa hlasnejšie zvuky. Toto je top 8 najhlučnejších zvierat.

1. Lev: 110 dB

Levy môžu revať v hlasitosti až 110 db. Ich hluk sa dokáže šíriť na vzdialenosť niekoľko kilometrov. Väčšinou rev používajú na odplašenie konkurujúcich samcov a chránenie svojho teritória.

2. Hyena: 112 dB

Hyeny sa môžu chichotať, keď sú v ohrození, a pri love vydávajú temné zvuky, ktoré sú hlasné cca 112 db.

3. Vlk: 115 dB

Jedným z najznámejších zvukov zvierat je vytie vlka. Ich vytie môže byť hlasné od 90 db do 115 db a za správnych podmienok môže prekonať vzdialenosť niekoľkých kilometrov.

4. Slon: 117 dB

Slony sú vysoko inteligentné a na komunikáciu používajú veľa zvukov. Najznámejší je trúbiaci zvuk, ktorý vydávajú, keď sú vzrušení, nešťastní alebo nahnevaní. Je tiež známe, že produkujú veľmi hlasné infrazvukové zvuky, ktoré môžu prejsť až 16 km. Frekvencia týchto dunivých zvukov je pod počuteľným rozsahom ľudí, ale ich hlasitosť je okolo 117 db.

5. Veľryby: 230 dB

Veľryby sú známe svojimi piesňami. Modré veľryby môžu produkovať hlasné pískavé rozhovory, ktoré dosahujú až 188 db. Najhlasnejšia ryba je však vorvaň. Vydáva sériu klikavých zvukov, ktoré môžu dosiahnuť až 230 db, čo z neho robí najhlasnejšie zviera na svete.

6. Krevety: 200 dB

Tigrie krevety vytvárajú zvuk okolo 200 db, ktorý je hlasnejší ako výstrel z pištole.

7. Netopier: 140 dB

Netopiere používajú zvuk na navigáciu tzv. echolokáciu. Netopiere môžu dosiahnuť úroveň 140 db. Ich zvuk nie je pre ľudí počuteľný, pretože sa pohybuje v ultrazvukovom rozmedzí od 20 KHz do 200 KHz.

8. Cikáda: 135 dB

Cikády sú najhlasnejším hmyzom. Spievajú, aby prilákali kamarátov, a ich hluk môže dosiahnuť viac ako 135 db. Produkujú zvuk z hudobného bubna zvaného tymbals, ktorý sa nachádza v ich bruchu. Zoskupujú sa počas párenia a spievajú, aby zmiatli vtáky a iných predátorov.

Zvieratá niekedy používajú hlasné zvuky ako páriace piesne, inokedy ich používajú na vystrašenie súperov. Ktoré zviera zo zoznamu vás prekvapilo?