25. 12. 2020

Vtipné fakty o zvuku

Zvuky sú všade a denne počujeme milióny rôznych zvukov. Ale skúmali ste niekedy zvuky viac? O zvukoch existuje veľa fascinujúcich faktov, ktoré vás môžu prekvapiť aj pobaviť. Dnes vám prinášame 19 vtipných faktov o zvukoch.

  1. Keby ľudská bytosť dokázala kričať 8 rokov, 7 mesiacov a 6 dní nonstop, vyprodukovala by dostatok zvukovej energie na zohriatie šálky kávy.
  2. Každý zvuk je vlastne malý vibrátor. Zvuky sú vlny, ktoré prechádzajú našimi ušami vibráciami molekúl.
  3. Muchy nie sú vôbec schopné počuť žiadne zvuky. Napriek tomu bzučia.
  4. Lev nie je schopný nahlas revať, kým nedosiahne vek dvoch rokov.
  5. Šimon Plánička zo Slunce, seno mal naozaj pravdu. Väčšina kráv, ktoré počúvajú hudbu, produkujú viac mlieka ako tie, ktoré hudbu nepočúvajú.
  6. Existujú ľudia, ktorí majú strach z hudby. Nazýva sa to melophobia.
  7. Ľudia s akustikofóbiou majú strach z hluku.
  8. Naše uši zachytávajú zvuk, keď spíme, ale náš mozog ho „nepočuje“!
  9. Shrekova sviečka z ušného mazu nemohla existovať. Maz v našich ušiach nie je horľavý.
  10. Ak chcete zistiť, ako ďaleko je búrka od vás, počkajte, kým neuvidíte blesk, potom počítajte 1-Mississippi, 2-Mississippi atď., až kým nebudete počuť hrmenie, počet Mississippi a vydeľte číslom 5. Odpoveď vám povie, koľko kilometrov od vás búrka je z vášho miesta.
  11. V Afrike žije kmeň ľudí nazývaných Maabania tak pokojne, že aj starí ľudia dokážu počuť šepkanie vzdialené niekoľko desiatok metrov.
  12. Je jedno, či počúvate klasickú hudbu, alebo rock. Orchester hrajúci klasickú hudbu pri 120 dB poškodí váš sluch rovnako rýchlo ako rocková hudba hrajúca pri 120 dB.
  13. Vedci v laboratóriách v Minnesote vyvinuli najtichšiu miestnosť na svete. Je postavená zo zvukovo izolačných materiálov a je tam také ticho, že ľudia nemôžu stáť v miestnosti dlhšie ako 45 minút, pretože počujú iba svoje vnútorné orgán. Niektorí ľudia začali mať v tejto miestnosti dokonca halucinácie.
  14. Londýn hrá na staniciach metra klasickú hudbu od roku 2003, za čo vďačí poklesu lúpeží a vandalizmu.
  15. Hluk ako zbraň? Existuje špeciálne akustické zariadenie, ktoré vystreľuje cielené zvukové vlny. Používa sa na kontrolu davov, rušenie nepokojov a stráženie pirátov na otvorenom mori. Zariadenie vysiela lúč, ktorý môže vydávať zvukovú vlnu až do 150 decibelov.
  16. Vtáky vytvárajú „zvukové mapy“, ktoré im slúžia na navigáciu v migrácii a cestovanie vzduchom. Vedci sa domnievajú, že zvuky nízkej úrovne sú zodpovedné za narušenie prirodzeného kompasu vtáka.
  17. Strach sa dá počuť. Horory radi používajú infrazvuk, ktorý je pod hranicou ľudského sluchu. Infrazvuk vyvoláva u ľudí pri hraní chvenie, úzkosť a dokonca búšenie srdca.
  18. Ak by ste sa pokúsili hovoriť písmená abecedy bez toho, aby ste pohybovali jazykom alebo perami, každé písmeno by znelo úplne rovnako.
  19. Krevety sú jedným z najhlučnejších zvierat na planéte. Dokážu vydávať zvuky až do neuveriteľných 218 decibelov!

Dúfame, že ste sa pri čítaní faktov o zvuku zabavil tak ako my, keď sme tento článok písali. Poznáte iné vtipné fakty? Podeľte sa s nami v komentároch.