26. 08. 2021

Výhody počúvania hudby

Počúvanie hudby je jednou z najpríjemnejších činností, ktoré môžeme vykonávať. Vďaka hudbe môžeme precítiť emócie, premýšľať, snívať, zlepšiť si náladu, prehĺbiť priateľstvá, a dokonca ovplyvňuje aj fyzické zdravie. Poznáte výhody počúvania hudby?

Účinky hudby na myseľ

Vedci tvrdia, že počúvanie hudby podnecuje mozog k aktivite – na snímkach MRI je vidieť, ako sa aktívne oblasti rozsvietia. Hudba dokáže motivovať k učeniu sa. Hudba má tiež pozitívny vplyv na vašu schopnosť zapamätať si. Hudobná pamäť je dokonca jednou z mozgových funkcií, ktoré sú najodolnejšie voči demencii.

Hudba doslova mení mozog. Neurologickí vedci zistili, že počúvanie hudby spôsobuje uvoľnenie niekoľkých neurochemických látok, ktoré hrajú dôležitú úlohu vo funkcii mozgu a duševnom zdraví:

  • dopamín, chemikália spojená s centrami potešenia a „odmeny“
  • serotonín a ďalšie hormóny súvisiace s imunitou
  • oxytocín, hormón šťastia

Hudba pomáha ľuďom regulovať emócie. Má silu zmeniť náladu a pomôcť ľuďom spracovať ich pocity. Počúvanie hudby vás môže upokojiť, ak sa cítite nervózne. Vedci aktívne skúmajú vplyv hudby na depresiu a úzkosť.

Účinky hudby na telo

Rytmická hudba ľudí núti hýbať sa a tancovať. Ľahké kardio v podobe tanca podporuje činnosť a zdravie srdca. Hudba môže byť energizujúca. Muzikoterapeutické sedenia preukázateľne znížili únavu u ľudí a energizujúci účinok hudby určite poznáte aj vy. Stačí si zapnúť obľúbenú pesničku.

Nadšenci cvičenia vedia, že hudba zvyšuje ich fyzický výkon. Okrem toho, cvičenie s hudbou zlepší náladu, pomôže telu efektívnejšie cvičiť a zníži povedomie o námahe. To vedie k dlhšiemu a efektívnejšiemu tréningu.

Hudba dokáže znížiť bolesť. Špeciálne vyškolení muzikoterapeuti používajú hudbu na zmiernenie bolesti.

Nie je hudba ako hudba. Ak chcete objaviť všetky výhody počúvania hudby, spolupracujte s muzikoterapeutom. Zistite, aké výhody môže mať hudba pre vaše telo, myseľ a celkové zdravie. Ak vás susedia otravujú hlasnou hudbou, nepôsobí to na vás terapeuticky. Pomôžeme vám odhlučnením bytu.