21. 05. 2021

Zvuky, po ktorých váš pes bude štekať

Ak chcete vášho psíka vycvičiť, aby štekal alebo zavýjal na povel, musíte nájsť spúšťač. Väčšinou psy reagujú na rôzne zvuky, avšak zvuky nefungujú na všetkých psov rovnako. Budete teda musieť vyskúšať rôzne zvuky a zistiť, čo funguje na vášho psíka systémom pokus – omyl. Toto sú zvuky, ktoré podnecujú psov na štekanie alebo zavýjanie.

Zvuk vášho hlasu

Prvá vec, ktorú by ste mali vyskúšať, je zvuk vášho vlastného hlasu. Vydajte kvílivý zvuk, pripomínajúci zavýjanie alebo štekajte.V očiach psa ste vlastne vodca svorky a váš pes sa rád pripojí k tejto zábave. Bude štekať spolu s vami.

Vysoko položený hudobný nástroj

Je známe, že nástroje ako gitara, ústna harmonika a dokonca aj violončelo spúšťajú zavýjanie u psov. Vysoký zvuk robí niečo s ich mozgom a oni majú chuť sa pridať k nástroju a zavýjať spolu s ním.

Zvuk sirény

Už ste určite videli psíka, ktorý zavýja spolu s blížiacou sa sirénou. Ak si nie ste istí, či to platí aj na vášho chlpáča prehrajte na telefóne niekoľko zvukov sirén a uvidíte reakciu.

Rôzne druhy hudby

Váš chlpatý kamarát sa rád pripojí k pesničke. Neexistuje však žiadny univerzály rým, tón ani melódia, ktorá spustí brechot alebo štekanie. Budete musieť vyskúšať rôzne pesničky a nájsť, čo platí na vášho psa. V okamihu, keď váš pes začne štekať alebo zavýjať pri skladbe, držte sa tohto hudobného žánru a povzbuďte psíka, aby bol o niečo hlasnejší.

Zvuky štekania iných psov

Ak váš pes nereaguje na hudbu ani sirénu, zvuky štekania iných psov ho pravdepodobne podnetia k štekaniu. Na internete nájdete videá psov, ktorí štekajú. Pustite pár z nich cez reproduktor doma. Váš pes si pravdepodobne bude myslieť, že v okolí je iný štvornohý kamarát a bude sa sním snažiť komunikovať.

Pozor. Článkom vás nenabádame k týraniu zvierat. Psy majú citlivé uši, preto prosíme, nepúšťajte im hudbu príliš nahlas, stačí ak bude hudba znieť v bežnej hlasitosti, ktorú počúvate, inak psíkom môžete spôsobiť bolesť uší. Všetko robte v rámci zábavnej hry a láskavého tréningu.